Gå videre til hovedindholdet

Morgenfruer

I foråret fandt jeg en gammel pose med frø af morgenfruer. De var så gamle og sidste salgsdato for længst overskredet, så jeg troede, at spireevnen var betydelig nedsat.


Jeg havde en bræmme af jord langs drivhuset med jordbærplanter - planterne var gamle og udbyttet derfor meget lille og fugle og snegle var altid hurtigere end jeg til at høste. Nu har jeg istedet en bræmme med flotte morgenfruer.


Morgenfruerne blev sået tæt grundet formodningen om nedsat spireevne. Men den formodning er da gjort helt til skamme - jeg tror, at stort set alle frøene er spiret og derfor står planterne tæt.


Egentligt har jeg altid opfattet morgenfruer som sommerblomster, som skal stå i ethvert barns have. Netop fordi de er så nemme at så fra frø og få mange blomster fra. Men også som lidt kedelige blomster.


Men sidste år så jeg forskellige smukke morgenfruer vist på én af de dejlige haveblogs - desværre, jeg kan ikke huske hvilken! Da bestemte jeg mig for, at dem måtte jeg prøve.


Jeg fandt ingen spændende i butikkernes frø-hylder, men da jeg fandt den gamle pose, så var det den som blev sået. Og det har jeg bestemt ikke fortrudt, for der er da mange skønne imellem.


Jeg er betaget over, at de kan tage sig så forskellige ud. Og jeg skal have høstet frø, når der bliver mulighed for det, så jeg kan sikre næste års blomstring :-)

Kommentarer

  1. Jeg kaller det Ringblomst og er så glad i dem ,som du sier er det så mange varianter i gul og oransje.
    De frør seg så lett også så du får nok hilse på de til neste sommer også,,og koslig er jo det,,Marit.

    SvarSlet
  2. En herlig blomst. Jeg har sået nogle som skulle blive lysgule, men de blomstrer ikke endnu. Bliver det en succes er du selvskreven til nogle frø, du skal bare hjælpe mig med at huske det... :o)

    SvarSlet
  3. @ Marit; det vil være rigtig skønt, hvis de sår sig selv, istedet for at jeg skal arbejde med at få frø samlet fra dem :-)

    @ Fru Friis; det lyder rigtig godt - jeg vil gerne huske det og så giver jeg lyd. Mange tak :-)

    SvarSlet
  4. Jeg har altid morgenfruer i køkkenhaven, både nysåede og selvsåede rundt omkring. Ud over at det er skønne blomster, skulle de også have en god effekt overfor skadedyr.
    Du har nogle virkelig fine af slagsen :-)
    Jeg tror, at frøenes spireevne består i mange år, hvis de ikke får fugt.

    SvarSlet
  5. @ Ina; det er da en herlig sidegevinst, at de er gode mod skadedyr :-) syr de sig langt fra moderplanten eller er frøet så tungt, at det blot falder til jorden?

    SvarSlet
  6. Hvor er de skønne dine morgenfruer :-)
    Jeg har haft det ligesom dig mht. de små fruer. Men jeg så Claus Dalbu fylde huller med cremehvide sidste år, og det var da en genial ide. Så sådan nogle har jeg sået i år.
    Og jeg skal bestemt også have flere til næste år.
    Jeg har også sået nogle orange som skulle stå istedet for de tagetes som sneglene altid æder. Men da jeg checked pakken for en uge siden, opdagede jeg at de bliver 80cm. Det kommer til at se sjovt ud i forkanten :-D Jeg anede ikke at de kunne blive så høje :-)

    SvarSlet
  7. De gange jeg har haft morgenfruen i haven, har hun fået lov til at så sig selv. Jeg tænker på om de ikke krydser sig inbyrdes, når du har så mange forskellige??

    Ha' en dejlig dag ;-)

    SvarSlet
  8. Der er mange smukke pastelfarver i den blanding du der har fået - det kunne være fint til det "flødefarvet-bed" jeg har tænkt på at lave næste år.

    SvarSlet
  9. @ Hanne; det vidste jeg heller ikke - det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at se ud i forgrunden -)

    @ Madam Bæk; det har du sikkert ret i - måske jeg skulle flytte de orange til det gule forhave-bed, for det orange står ikke så godt til de lyserøde høstanemoner, som de står ved siden af nu :-)

    @ Berit; mon ikke der bliver lidt frø du kan få - hvis du hjælper med at huske mig på det!

    SvarSlet
  10. Uhh, hvor er de dejlige :-) Og så elsker jeg lugten/duften af morgenfruer, men det er dog langt fra alle, der gør det ;-)

    SvarSlet
  11. Hej och tack för hälsningen. Härliga ringblommor med olika bruna inslag.

    SvarSlet
  12. Hos mig bugner det med morgenfruer i år. De er helt fantastiske. Husk at plukke og nippe tilbage, så du har morgenfruer ud i efteråret :O)

    SvarSlet
  13. @ Stajudefeen; Ja jeg er også blevet vild med dem, men er lidt ambivalent ift. til duften. Måske jeg skulle stikke snuden i dem, for jeg har kun minderne fra barndommen af duften :-)

    @ Lydia; jeg elsker de brune spidser :-)

    @ Susanne; har tænk på, om de skulle have hovdderne plukket af for at fremme blomstringen - og det skal de, så jeg går straks igang. Tak for tippet :-)

    SvarSlet
  14. Jeg er også glad for morgenfruer men vi såede dem engang i børnenes have for 4-5 år siden og de invaderer hele bedet hvis ikke vi passer på :)
    Men skønne det er de :)
    Hilsen Karina

    SvarSlet
  15. @ Karina; Ja, de er skønne og jeg har en fornemmelse af, at de er rimeligt nemme at trække op - så gør det ikke så meget, at de er ivrige selvsåere :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri...

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille. De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut. De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten. De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på. Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va...