Gå videre til hovedindholdet

Skvalderkåls-pesto

Skvalderkål hærger i flere bede her i haven og hvor er jeg træt af den. Jeg har opgivet at bekæmpe den i de inficerede bede og er igang med at omlægge dem til græsplæne. Heldigvis har jeg bede, hvor den ikke har holdt sit indtog. Og den kan bare lige vove, basta.

Men skvalderkålen kan bruges rent kulinarisk og det har vi prøvet her til aften. Pesto'en blev serveret til en langtidsstegt (fem timer) skinkesteg og salater.

Vi har lavet skvalderkålspesto inspireret af en opskrift fra det seneste nummer af "Mad og Venner". Pesto'en består af sprøde skvalderkålsblade, mandler, hvidløg, citronsaft, olie, parmesan og er smagt til med salt og peber. Pesto'en blev spist med velbehag til kødet selv sønnike på 10 nød den. Det er en opskrift der skal laves igen og det kan bestemt anbefales at prøve skvalderkålspesto'en.

Kommentarer

  1. Hvor er det dog en herlig idé! Sidste år lærte jeg om ramsløgpestoen og nu er det skvalderkål!! Ja, og hvorfor ikke!! Brændenælde må da også kunne bruges til pesto..? I det hele taget skal vi vel bare igang med at spise vores ukrudt. Imorgen vil jeg gå ud og kigge på min skvalderkål med helt nye øjne... Tak for tippet :o)

    SvarSlet
  2. Hej Fru Friis
    For mig var det lidt grænseoverskridende, at spise en ukrudt, som jeg 'hader' så meget. Men det smagte rigtig godt, så mit had til planten er blevet lidt mindre. Men den skal stadig ikke være i min have, basta :-)

    SvarSlet
  3. Så kan den lære det, jeg kunne lave pesto til et helt kompagni fra min have. Tak for tippet.

    SvarSlet
  4. Hej Vibe
    Så er det da vist bare at komme igang ;-) Håber det smager dig :-)

    SvarSlet
  5. Nu er det da lige før, jeg må ind hos naboen og låne lidt skvalderkål til pesto, så det kan afprøves :-)
    Græsslåmaskinen er efter min erfaring også det mest effektive mod skvalderkål.

    SvarSlet
  6. Jeg kom til at tænke på dig i dag da jeg gik og 'stak' skvalderkål for gud ved hvilken gang :O)
    Jeg ved ikke lige om jeg føler for at spise det også, men jeg skal igang med at samle brændenældetoppe til urte te - for det skulle give et længere liv ;O)

    SvarSlet
  7. Hej Ina
    Det er da at håbe, at naboen kan styre sin skvalderkål, så du kan nøjes med at hente den ved siden af! Eller er det fordi du er effektiv med græsslåmaskinen?

    Hej Susanne
    Ja, kampen mod skvalderkål tager ingen ende :-/ Læste lige, at skvalderkål er godt mod podagra og andre gigtformer :-) Forhåbenligt finder du brændenælderne i det fri og ikke i haven? Og bare det at finde dem giver frisk luft og et længere liv ;-)

    SvarSlet
  8. På en måde er det jo godt at se at vi alle er i samme båd selvom jeg ikke ønsker for nogen at de skal plages af skvalderkål. Jeg orker ikke at spise den selvom din opskrift lyder lækker;o) Tror jeg holder mig til persillepesto... Et godt råd mod skvalderkål er at dække jorden med et tykt lag spaghnum - så sker der det at rødderne trækker op i overfladen og er nemme at trække op. Men jeg har selv et slemt inficeret hostabed som jeg har opgivet...

    SvarSlet
  9. Jeg har skvalderkål og brændenælder i haven, men forsøger at holde det væk fra bedene. Resten får bare lov til at være, for det er helt umuligt at få det væk, hvis jeg også gerne vil andet end luge og grave :O)Jeg kalder det den 'vilde afdeling' *fnis*

    SvarSlet
  10. Jeg har lidt skvalderkål enkelte steder, men det er ikke ret meget, så det er nemt at holde nede. Der er ikke nok til pesto tror jeg. Det kræver jo en del ;-)
    Det med græsslåmaskinen er fra en anden have jeg havde for en del år siden. Jeg fik effektivt bekæmpet skvalderkålshjørnet med græsslåmaskinen, så derfor ved jeg, at det virker.

    SvarSlet
  11. Hej Lisbeth
    Jeg tror desværre, at vi er rigtig mange der plages af den forhadte skvalderkål :-/

    Hej Susanne
    Det må kræve sin mand, at holde det væk fra bedene, for skvalderkål kan man næsten høre gro!

    Hej Ina
    Ja der skal en del til og det er kun de friske skud - men jeg undværer gerne pesto'en, for en have uden skvalderkål!

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri...

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va...

1. søndag i advent

Som alle I andre, så har jeg også haft 'travlt' med at finde og pynte adventskransen. Jeg har ikke den store lyst til at lave dekorationer og holder desuden også af det enkle. Derfor købte vi for et par år siden Georg Jensens adventsstage. Ikke så julet at se på i min optik, så derfor får den altid lige et lille julepift. Hver lysholder har fået et par små kviste af blød ene og derefter en lille sløjfe i julefarver. Den bløde ene har jeg fået hos mine forældre, som har en stor busk, der trængte til beskæring. Jo, den er god nok - det er ikke en dårlig undskyldning for at få noget af den! Jeg fik faktisk en hel pose blød ene, så jeg skal have fantasien igang for flere enkle projekter. Jeg kan se rundt omkring i bloglandia, at der er flere med bloglys i kransene, som tænder alle fire lys på én gang. Jeg oplever, at der er forskellige traditioner i forhold om alle fire lys tændes på én gang eller om der tændes et lys af gangen. Vi tænder kun et lys af gangen. Og så er ...