Gå videre til hovedindholdet

Judaspenge

I enhver barnedrøm indgår vist ønsket om at få et pengetræ - for ikke at tale om de voksne! Noget af det tætteste vi kommer på et pengetræ, er vel den to-årige plante judapenge - Lunaria annua. Jeg er dog ikke sikker på, at børnene vil være tilfredse med en judaspenge-plante ;-)


Og smuk er den, som den står her og blomstrer, som én af de allerførste frøsåede planter i foråret. Udover den viste farve, som kan changere i forskellige nuancer, findes der også en judapenge med hvide blomster samt én med broget løv. Planten er nøjsom og kan vokse i stort set al slags jord og den kan både vokse i sol og skygge.

Blomsterne bliver senere til frøstande, som ligner sølvskillinger og det er heraf, at planten har fået det danske navn - judaspenge. Frøstandene kan bruges tørrede i dekorationer. Jeg lader istedet frøstandende pynte i havens bede. Frøene selvsåer sig derfor i haven og kommer vidt omkring. Men hvis de frøsåede planter bliver for mange eller kommer 'forkerte' steder, er planten let at hive op. Så selvom planten er en selvsåer, så bliver den aldrig en plage i haven.

Kommentarer

  1. De har en rigtig flot lilla farve, som lyser op på denne årstid. Jeg lader også en lille bestand så sig selv hvert år.

    SvarSlet
  2. Lækkert billede, og hvor er den fin - minder lidt om natviol. Jeg tror da også jeg må have nogle af dem i min have, så jeg kan glæde mig over både blomster og pynte-penge.

    SvarSlet
  3. Hej Ina
    Ja, den lilla er flot og jeg kan godt lide de mørkere nerver :-)

    Hej Signe
    Tak. Det er som skrevet en taknemmelig plante, så hvis du får den i haven, vil du blive ved med at have den - hvis du vel at mærke lader den frøså sig.

    SvarSlet
  4. Jeg er også glad for Judaspenge - men har ikke haft held med at få den til at selvså sig på min lerjord. Jeg har endda hjulpet til og spredt frø. Nu har jeg kun 2 planter som jeg satte til forspiring sidste år og plantede ud i efteråret i mit nye staudebed. En del af de små forspirede planter blev spist af et eller andet insekt - jeg tror ikke det var sneglene?
    I år har jeg købt frø af den hvide variant.
    Hilsen Berit

    SvarSlet
  5. Hej Berit
    Den skulle da også kunne gro i lerjord, hmm! Så er det da rigtig surt, at de forspirrede planter blev spist :-/ Håber du får held med de to, som du har tilbage.

    Den hvide variant kunne jeg fristes til at få ind i haven. Den skulle krydse sig med den lyserøde/lilla og give nogle flotte nuancer. Mon vi får den hvide at se i blomst på din blog?

    SvarSlet
  6. Jeg har et lidt blandet forhold til judaspenge, men den med broget løv kunne måske være interessant. Til gengæld er jeg vild med dine narcisser fra forrige indlæg og din nye terrasse :-). Lige til et boligmagasin.

    Ha´en god aften
    Birgitte

    SvarSlet
  7. Hej Birgitte
    Jeg har aldrig set den brogede, men den lyder spændende.

    Tak :-) Terrassen er jeg selv vild med og jeg er sikker på, at vi kommer til at bruge den flittig og lige så snart der er mulighed. Der er allerede drukket mange kopper kaffe i sofaen :)

    SvarSlet
  8. Hvor er det dog et smukt og poetisk billede. Jeg måtte jo lige forbi og læse dit indlæg :) skal prøve at tage et foto af de hvide i morgen og du er velkommen til at få nogle hvide frø når de er klar, som jeg lige har skrevet som svar på min blog :) Så mangler vi bare den broget variant...

    SvarSlet
  9. Hej Pia
    Det lyder dejligt, at jeg må få nogle frø til den tid - bare jeg nu kan huske det!
    Men vi er jo meget enige i vores beskrivelser af planten :-)

    SvarSlet
  10. Jeg har for første gang sået Lunaria, og håber de vil selvså sig i min have fremover. Foreløbig er de meget livskraftige :)

    SvarSlet
  11. Hej Lene
    Det lyder da som om, at de gerne vil være i din have, så mon ikke du har held med, at de selvsåer sig :-)

    SvarSlet
  12. Hej..
    Hvor er den fin..vidste ikke at den hed judaspenge - havde ikke forestillet mig en skøn blomst ;))

    SvarSlet
  13. Hej Karina
    Har du mon kun lagt mærke til 'pengene' ;-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri...

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va...

1. søndag i advent

Som alle I andre, så har jeg også haft 'travlt' med at finde og pynte adventskransen. Jeg har ikke den store lyst til at lave dekorationer og holder desuden også af det enkle. Derfor købte vi for et par år siden Georg Jensens adventsstage. Ikke så julet at se på i min optik, så derfor får den altid lige et lille julepift. Hver lysholder har fået et par små kviste af blød ene og derefter en lille sløjfe i julefarver. Den bløde ene har jeg fået hos mine forældre, som har en stor busk, der trængte til beskæring. Jo, den er god nok - det er ikke en dårlig undskyldning for at få noget af den! Jeg fik faktisk en hel pose blød ene, så jeg skal have fantasien igang for flere enkle projekter. Jeg kan se rundt omkring i bloglandia, at der er flere med bloglys i kransene, som tænder alle fire lys på én gang. Jeg oplever, at der er forskellige traditioner i forhold om alle fire lys tændes på én gang eller om der tændes et lys af gangen. Vi tænder kun et lys af gangen. Og så er ...