Gå videre til hovedindholdet

Dejlig have-weekend

I weekenden var vi hos gode venner i Ribe. Vennerne var hos os i april og hjalp med nogle store have-opgaver, som jeg ikke selv kunne klare - se her. Og i denne weekend var det så vennernes have, som stod for tur.

Jeg elsker denne aftale hvor vi slår hele tre fluer med et smæk; samvær med gode venner, dejlig af snak over meningsfuld aktivitet (man er vel ergoterapeut) og haven bliver et smukkere sted at være. Og jeg tror, at vi alle holder af denne aftale. Ihvertfald har vi allerede planlagt to weekender til foråret, hvor vi hjælper hinanden i haverne.

Vennerne har en meget spændende have med et område bagerste i haven med masser af små stier. Forrest i haven er der to store espalier hen over en sti. Espalierne er dækket med klatreplanter bland andet klatreroser, klemtis, akebia og rådhusvin. De har lavet en stor bålplads med bænke omkring. En stor og dejlig legeplads til dagplejebørnene og meget andet.
Vennerne er meget kreative. Husets herre er blikkenslager og har mange kreative idéer. Husets frue er uddannet blomsterdekoratør, hvilket er tydeligt at se både ude og inde - hun elsker at lave stilleben. Så der er meget at kigge på rundt omkring i haven.

På ovenstående billede er bordets understel fra en gammel symaskine. Blikkenslageren har lavet en bordplade og blomsterdekoratøren har lavet opstillingen.

På det første billede herunder ses hvordan en el-kabel tromle kan anvendes som bord til blomsteropstillinger. Bagved ses et udgået træ anvendt som lygtetræ. Og sådan kan jeg blive ved med at finde kreative løsninger.

Blikkenslagerens speciale er zinkløsninger og det har huset frue taget til sig i alle blomsteropstillingerne. 

Der findes masser af zink-fade, -krukker, -spande, -kar, - kander og -lanterne rundt omkring huset fyldt med frodige blomster. 

Ved alle indgange til huset og haven er der lavet stilleben. Det må være et stort arbejde at få alle planterne vandet, men hvilken blomstrende og frodig velkomst vi gæster får.

Kommentarer

  1. Hvad kunne de havevenner overhovedet have behov for at få hjælp med, spørger jeg mig selv efter at have set dine billeder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej det kan du da have ret i og det er også en fantastisk dejlig have. Hus og have er dog 15 år gammel og træer og buske er vokset godt op og som alle andre er det nu blevet for tæt. Så vi skulle fjerne og beskære buske. Og et par slyngroser var gået ud og havde istedet sendt vildskud op af espalier, som skulle fjernes osv. Så lidt var der at gøre i den 3000 kvm store have.

      Slet
  2. Hej Susanne.Sikke da en dejlige have jeres venner har.Og jeg synes at det er alletiders ordning hvor i skiftes til at hjælpe hinanden med lidt større projekter.Her på vejen skiftes vi også til at hjælpe,når der er noget man ikke selv kan klare.
    Jeg er i fuld sving med at pakke og vande blomster ude og inde.Skal til London i morgen tidligt.Den ene dag skal bruges i Hampton Court Flower Show......glæder mig rigtig meget.
    Rigtig god uge til dig knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er super dejligt at have gode venner, hvor man kan hjælpe hinanden - dejligt at I også har det på vejen :-)

      Det lyder forjættende dejligt med en tur til London og så en hel dag til Flower Show. Kan godt forstå, at du glæder dig rigtig meget. Rigtig god tur :)

      Slet
  3. Det lyder som en rigtig hyggelig aftale med fælles havedage :-)
    Det er nogle skønne opstillinger dine venner har i haven.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er SÅ skøn en aftale. Opgaver som er uoverskuelige for en enkel mand (her kvinde), bliver pludselig til overskuelige opgaver - herligt :-)

      Slet
  4. Hej Susanne. Det lyder som en rigtig god aftale I har lavet. Hvor er det spændende med alle de stilleben, det er virkelig en stor inspiration. Det var da et utroligt match med en blikkenslager og en blomsterdekoratør, sikke mange spændende haveting de kan lave sammen.
    Jeg har plukket en hel del blomsterstande ind af min purpurfarvede haveknopurt, som jeg sender til dig, når de har tørret lidt, for du fik kun en enkelt sidste år og det var alt for lidt, så i år har jeg været ude i ordentlig tid og har samlet nogle sammen. De kommer med posten lige pludseligt. Jeg vil gerne gøre gengæld for alle de fine frø du sendte mig, de er til stor glæde i haven og også for vores gæster, som synes planterne er rigtig spændende. Især matrem er en helt fantastisk plante, vidste du godt, at den er akadedyrsbekæmpende?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er et rigtigt godt match med de to, som begge er meget kreative og der er altid nyt at se på, når vi kommer på besøg - herligt :-)

      Den blev desværre ikke til noget den purpurfarvede haveknopurt, så vil glæde mig til at modtage lidt frø. Men et par knopper er helt perfekt - har kun en lille have, så en enkel eller to planter er fint hos mig.

      Og du må endelig ikke synes, at du fik sendt for lidt ift. hvad jeg sendte til dig. Det var helt frivilligt at jeg sendte lidt mere end aftalt, så du må endelig ikke synes, at du skylder mig noget. Jeg synes kun det er dejligt, at du nyder at have fået flere planter i haven og lidt hyggeligt, at noget af det stammer fra min have :-)

      Nej, jeg vidste ikke at matrem er skadedyrsbekæmpende - ved kun, at den har medicinske "evner". Har du nogen anelse om hvilke skadedyr den bekæmper?

      Slet
  5. Sikke en god og udbytterig aftale. Spændende have og dejlige stilleben. Tak for turen.
    Sommerknus.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er herlige stilleben hun laver. Viste faktisk fruen af huset din blog og hun skrev straks adressen ned - tænker at hun også kan få lidt inspiration fra dig :-)

      Slet
  6. Det er simpelthen bare sådan en dejlig tradition I har Susanne og de tre fluer med et smæk er bestemt et godt smæk selv om jeg kunne forestille mig at den fjerde flue "lidt lækkert at spise" også lige smuttede med i svinget ;0)

    Knus

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en rigtig dejlig tradition, som jeg håber, at vi kan holde ved og slå et "godt og grundigt smæk" hver gang. Og du har da fuldstændig ret i, at den lækre spise hører med. Vi har jo min mand i køkkenet og han laver godt og lækkert mad, så .... :-)

      Slet
  7. Det lyder virkelig hyggeligt - vi har også selv haft stor succes med at have venner som havehjælp. Men HOLD da lige op der ser dejligt ud. Mht at vande, kan det jo være hun ser det som en kærkommen lejlighed til at komme ud og se til alle krukkerne og alle ens "plante-børn" - jeg vander om aftenen - og jeg ELSKER det tidspunkt af dagen. Det bliver næsten helt meditativt for mig at vande alle mine krukker

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rigtigt hyggeligt og jeg elsker "at gøre noget" sammen med andre - det giver så mange gode snakke og der er aldrig pinlige pauser :-)

      Ja der er rigtig mange krukker og de har det så fint, at det er nemt for dem, at komme rundt med en vandslange, så jeg tror også, at det er en "naturlig pause" i en ellers travl hverdag :)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad