Gå videre til hovedindholdet

Nu med "menneskekræfter"

Jeg kan huske lyden af en håndplæneklipper og det minder mig om mine far-forældre. De havde en håndskubber og vi børnebørn indimellem tjene en "skilling" ved at slå deres plæne med den. Lyden har en positiv klang.

Derfor valgte jeg også en håndskubber fra Bosch, da jeg stod og skulle vælge mellem to forskellige modeller - den lyder som mine bedsteforældres.
Jeg husker det også som et tungt arbejde at bruge håndskubberen. Men da jeg havde slået plænen i dag, så kan jeg ikke helt forstå det. Den er utrolig let at skubbe rundt og det kræver faktisk færre kræfter at skubbe den set i forhold til den benzindrevne Stiga, som vi har haft hidtil.

Håndskubberen vejer intet og er derfor nem lige at trække tilbage eller til siden. Så på den lille græsplæne vi har med, som ikke er i en lige firkant, så er jeg ovenud glad for, at jeg valgte en håndskubber.

Denne løgplante troede jeg var en lyserød perlehyacint og den startede også som en sådan.
Men nu må jeg indrømme, at der da vist er noget jeg helt har misforstået. De små lyserøde perler åbner sig og bliver til masser af små skønne blomster. Jeg må have fat i kassen den kom i for at se, hvilken løgplante der er tale om.
Og så varer det ikke længe førend små hjerterne springer ud - der er så meget at glæde sig til.

Kommentarer

 1. Perlehyacint eller ej, den er skøn :)

  Jeg kan også bedst lide håndskubberen, i nød ( hvis græsset er vådt eller jeg har været for doven) slår jeg med en eldreven og skifter så til håndskubberen. Den slår bare pænere.....
  Kh
  Marianne

  SvarSlet
 2. Og så slipper man for den forfærdelige larm den benzindrevne plæneklipper laver. I vores kvarter er der ofte en masse benzindrevne have-ting i brug, og man bliver helt træt i ørerne!

  SvarSlet
 3. Det er en scilla bifolia rosea. Det har jeg lært på en anden blog, for jeg har den også, og som dig vidste jeg ikke, hvad det var for en skønhed.

  SvarSlet
 4. Håndskubber, mon ikke de er blevet lettere nu, end de var i gamle dage. Det gætter jeg på, for det var tungt den gang. Jeg boede på en bakketop med en stor græsplæne, her var vi to om at slå, den ene skubbede og den anden trak i et reb. Det var nu ikke noget, vi børn altid gjorde, men mon ikke vi har fået en skilling for det :)

  SvarSlet
 5. Mon ikke vi er nogen stykker som har været igang med håndskubberen som barn... Og nu sidder jeg lige og funderer over, hvor mange gange mine børn mon har slået græs... Hmmmm ... ;)
  Ellers en god ide at få flere håndskubbere ind i haverne, men det varer nok lidt. Vi har en, men den bruges kun til en strimmel græs udenfor huset, alene fordi det er bøvlet at slæbe den tunge klipper op af trapper.

  SvarSlet
 6. Der er bare noget med ting og nostalgi. Jeg husker også at have skubbet rundt med den hånddrevne mange gange og jo, lyden er mere harmonisk end den evige brummen fra diverse maskiner. Men ved du hvad jeg også husker. Lyden af fløjte kedlen om morgenen, når jeg lå i min seng og min far forberedte morgenmad. Nu har min mand og jeg anskaffet en sådan til camping brug og det er sød musik i vores ører, når vandet koger. Ti hi

  SvarSlet
 7. Hej Susanne.Bliver helt nostalgisk når jeg ser en håndskubber.Sådan en havde vi også en del år da vi købte vores hus.Men tror at de nye er en del bedre.
  Rigtig god aften knus Jette

  SvarSlet
 8. Tillykke ed din nye medhjælper, en sund en af slagsen

  SvarSlet
 9. Vi har også kun haft håndskubbere de sidste mange år. Jeg haaader de benzindrevne monstre, der larmer :)

  SvarSlet
 10. Det køb bliver du bare Så glad for Susanne.......du får den smukkeste græsplæne når den bliver slået med rugbrødsmotor. Vi har aldrig haft andet end en håndsskubber og har aldrig drømt om at udskifte den. TILLYKKE med valget og tillykke til din plæne :0)

  ...en scilla er det bestemt den skønne du viser :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 11. Håndskubberen (cylinderklipper) er klart det bedste valg til en lille plæne. Den KLIPPER græsset, modsat rotorklipperen som slår græsset.
  I min gamle brugte jeg aldrig andet en håndskubberen. I min nuværende have er vi pga. størrelsen nødt til at bruge havetraktoren. En motoriseret cylinderklipper man kan sidde på, er desværre så dyr, at det ikke kan komme på tale.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…