Gå videre til hovedindholdet

Et par dejlige dage i haven

Jeg har nydt det dejlige vejr vi har haft i weekenden og taget fat på forårets opgaver i haven sammen med mine forældre. 
Igår gjorde min mor mig en rigtig stor tjeneste - hun var så sød at tage en af mine hadeopgaver - nemlig at vaske drivhuset ned. Det er vist 3. år hun klarer den opgave og det er jeg rigtig glad for.

Hun fik  for at klippe staudetoppene væk - ih, hvor det pyntede at få alle de "strit-i-javerter" væk. Og nu er der rigtig plads til at se alle de smukke krokus, som giver farve til haven.
Imens fik min far og jeg skåret rionet til og sat op på stakittet på den ene siden af grunden. Jeg kunne desværre ikke finde de små kroge, som jeg bruger til at hænge rionettet på, så den opgave ligger og venter.

Men istedet for krogene fik jeg plantet det sidste frugttræ op af rionettet i urtehaven. Det er et espalieret familie pæretræ (4 sorter) og det står nu i forlængelse af det andet frugttræ, som er et espalieret famlieæbletræ (også med 4 sorter).
Idag fik vi gravet et par stolper ned. På stolperne skal der også opsættes rionet og så er det planen, at der skal vokse et par tornfrie brombær op af det. Vi fik gravet jord af, lagt fiberdug i bunden og ærtesten på.

Sidst men ikke mindst fik vi gravet kanter ned på stien fra prydhaven og ind til urtehaven. Også her er der lagt fiberdug i bunden og lagt ærtesten på stien. Det er en opgave, som har ligget og ventet på, at jeg fik mig taget sammen til at udføre. Så det var rigtig dejligt at få den opgave lavet.

Det har været et par skønne dage i haven sammen med mine flittige forældre - tusind tak for hjælpen.

Kommentarer

 1. Dejligt med gode hjælpere, så går arbejdet hurtigt og nemmere. Mon ikke de fik lidt fødselsdagslagkage og andet godt for hjælpen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, arbejdet går som en leg, når man er flere om det :-)

   Jo da, de fik lidt fødselsdagskage og en lækker oksesteg med et par gode salater, et godt glas rødvin og .... Det var en skøn måde at fejre fødselsdagen på - og i et skønt forårsvejr :)

   Slet
 2. Jeg skal love for der er blevet knoklet igennem! Flot arbejde.

  Her er jorden stadig for hård og selvom det har regnet i dag (har ikke været hjemme) så lå der nu stadig sne i mine bede, da jeg kom hjem her til aften, så det varer vist stadig noget tid inden jeg går i gang derude.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Det var skønt at komme et godt stykke videre i haven, som har ligget stille alt for længe.

   Det undrer mig faktisk også, at vi kunne grave i jorden for græsplænen er frossen og det sopper når man går fordi smeltevandet ikke kan trække væk. Men det må være fordi bedene ikke er så hårdt trådte som plænen. Vi havde overhovedet ingen problemer med at grave.

   Slet
 3. Til lykke med fødselsdagen. Lækker fødselsdagsgave at få. Det skrider nu bedre fremad, når der er hjælpende hænder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - det var rigtigt dejligt at få to par hjælpende hænder i fødselsdagsgave :-) Arbejdet glider ligesom meget bedre, når man er flere om det :)

   Slet
 4. Godaften Susanne.Velkommen hjem fra Italien,og tillykke med fødselsdagen.
  Dejligt med et par friske forældre der kan hjælpe i haven.For du har da godt nogle projekter derude.Er selv gået igang med en pergula,og en lille ny terrasse nede ved vores køkkenhave.Godaften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, tak :-) Det er superskønt, at mine forældre gerne vil hjælpe i haven og tror, at vi nyder meget at gå derude og være fælles om projekter og få nogle gode snakke imens.

   Det bliver spændende at se dine projekter - du må vise lidt fra det undervejs, så vi kan følge med :-)

   Slet
 5. Dejligt for dig med noget hjælp i haven :-)
  Det bliver rigtig godt i din køkkenhave :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så skønt med hjælpen - projekter og snak glider så godt :)
   Glæder mig ihvertfald til at jeg skal have sået i køkkenhaven og se hvordan det hele kommer til at se ud med både urter og blomster :-)

   Slet
 6. Tillykke med Fødselsdagen.
  I har vel nok været flittige, hold da op i har gået lavet meget og så med lækker fødselsdags middag, det må da være en ønske fødselsdag.

  Huuuurraaaa herfra
  Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak :-)
   Det var helt sikkert en ønske fødselsdag og så var vejret tilmed superskønt i lørdags, hvor det var min fødselsdag - sådan en dag kan man leve længe på :)

   Slet
 7. God morgen. Hold da op hvor har I fået lavet meget. Det er vel nok flot ud. Jeg har aldrig hørt om ærtesten før, men det ser ud til at være flotte sten. Er de dyre? Hvor må det være dejligt at være kommet så godt igang med sæsonen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var skønt at det rykkede i projekterne - herligt med de ekstra hjælpende hænder :-)

   Ærtesten er på 8-16 mm og er dem, som ofte ses på kirkegårde. Disse er i grålige nuancer og jeg mener også at man kan få dem med gule nuancer. Jeg kan ikke huske, hvad vi gav for dem, men jeg husker, at jeg ikke syntes at de var dyre. Jeg er vældig glad for dem og synes de står rigtig godt til de sorte højbede.

   Slet
 8. Det er nok den skønneste gave en haveelsker kan få. Hjælp til havens mange opogaver. Et forsinket tillykke herfra. Jeg synes også det er skønt at komme igang i haven igen, efter alt det sne og frost. Det ser spændende ud med de forskudte plan i bedene. Afskæmning i sorte brædder, tror jeg, jeg vil adoptere til adskillelse mellem roser og stauder.
  Hilsen Lisa

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - og ja, det var herligt at få skudt havesæsonen i gang med fire hjælpende hænder i haven :-)

   Du er velkommen til til at adoptere idéen med de sorte brædder. Dem er jeg selv super glad for :)

   Slet
 9. Sikke meget I har nået. Næsten som at se "Han, hun og haven". Fedt billede af drivhuset og haven!
  God dag.
  Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så skønt, at vi fik taget et godt ryk i haven - mine forældre er rigtig gode til at få noget fra hånden, så det er en stor hjælp :-)

   Det øverste billede er taget som et panoramabillede - sjov effekt :)

   Slet
 10. Hold da op, hvor har I nået meget! Det ser sørme godt ud, det bliver SÅ flot når det gror til :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - jeg glæder mig også til at se, hvordan det hele ser ud, når det gror godt til :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…