Gå videre til hovedindholdet

Kommende 'plante-børnehave'

De sidste mange år har jeg haft potter stående tilfældigt i det, der for mange år siden, var en urtehave. Men det skal være slut nu - det ser så rodet ud og er det første, som man ser, når man kommer ind i haven.

Men nu er et område ryddet. Tre ribsbuske og en solbærbusk er gravet op idet ribsbuskene led af nedvisning og dels så skulle der graves en faskine ned i området. Området er placeret sådan, at der ikke er direkte sol mange timer i døgnet, men i og med, at der har kunne dyrkes lækre ribs der tidligere, så regner jeg med, at der er tilstrækkeligt lys til at placere en ny plante-børnehave.



Selvfølgelig trænger området til en oprydning efter at jorden har været gravet op. Og så har vi en aftale med naboen om, at vi skal have skiftet hegnet. Men så tror jeg også, at området bliver fint og at dets placering bag huset, vil passe fint til en lille børnehave.

Men jeg kan ikke helt finde ud af, om jeg skal placere potterne i et bed direkte på jorden afgrænset af brædder? Eller er der en fordel i at have alle planterne oppe på et plantebord i arbejdshøjde? Er det nemmere at vande et bed på jorden og nemmere at undgå udtørring? Skal der lægges plantedug i bunden, hvis der er på jorden eller vandingsdug, hvis det er et plantebord?

Kort sagt; hvad er mest praktisk og bedst for planter og 'plantemor'? Har I erfaringer med etablering af en plante-børnehave, så hører jeg gerne :-)

Kommentarer

  1. Desværre ingen erfaringer at øse af, men det ser ud til at være et spændende projekt, som jeg glæder mig til at se mere til.
    VH Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det bliver dejligt, at få orden på både dette område og på de 'spredte potter' :-)

      Slet
  2. Mums alt den jord.
    Der er vel fordele og ulemper ved begge løsninger, som du også er inde på.
    Vi har både planter ved jorden og på borde på gartnerskolen, med hhv. plantedug og vandingsdug.
    Jeg ville nok vælge at have planterne på borde, for at skåne ryggen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de er lidt sort jord at arbejde med - skønt :-)
      Som du er inde på, så er det selvfølgelig bedst med borde af hensyn til arbejdsstillinger. Ved du hvad bundene er lavet af på plantebordene?

      Slet
    2. Selve bunden, som planterne står på, er lavet af plast, den har kanter og en ventil, så vandet kan løbe fra.
      Og ja så er der dug i bunden. Jeg tror nu godt at man kan lave samme nummer i zink, hos http://www.zinkbakken.dk kan man få lavet dem på mål og sikkert også få boret hul i til overskydende vand.

      Slet
  3. Det skal nok blive en rigtig hyggelig plads, og så kan du glæde dig til, at komme igang med et nyt projekt :o)
    Med hensyn til potterne, så ved jeg ikke hvad der er bedst, men jeg har selv lavet et 'planteopbevaringsbord', og det fungerer rigtig fint.
    Du kan evt. se min udgave her: http://moellebakkehaven.blogspot.com/2012/01/planteopbevaring-og-lidt-mere-af-min.html :o)

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Har været forbi dit indlæg vedr. plantebordet og det ser rigtig fint ud. Ideen med et spejdertæppe er god og er sikkert meget billigere end et vandingsdug. Tak for inspirationen :-)

      Slet
  4. Hej Susanne
    Du skal nok blive glad for at have et område, som er beskyttet og fredet til de små nye :-)
    Jeg ved ikke, om du allerede har fået én, men i hvert fald har jeg tildelt dig en award - for din dejlige blog med mange gode ideer og en "god tone". Jeg nyder at følge med her hos dig :-)
    Hej fra Line

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg glæder mig ihvertfald til, at der kommer orden på potter med planter og at der er en samlet plads til dem alle.

      Tusinde tak for awarden og dine skønne ord om min blog - de varmer meget :-)

      Slet
  5. Sikke et godt stykke jord, du har fundet dig der :-)
    Jeg tror faktisk at det er perfekt, at det ligger lidt skygget, for potter tørrer rigtigt hurtigt ud i solen. Mit arbejdshjørne er også halvskygget, og alligevel flytter jeg meget helt ind i skyggen om sommeren.
    Der er helt klart fordele og ulemper ved begge løsninger. Jeg har de fleste af mine stående på jorden. Jeg synes det hele flyver mere rundt når det står oppe på noget, for vi bor jo i et blæsende land.
    Men sidste år begyndte jeg at sætte nogle af potterne oppe på min flisebunke, og det var jeg også glad for.
    Det jeg ihvertfald kan anbefale, er at have potter i kurve eller bakker med hul i, så du kan sætte en flok ad gangen op i vand. Jeg undervander dem helst. Så lader jeg dem stå og trække vand i andre bakker i en times tid, eller til jeg husker på dem :-D Det er kun når det virkelig er varmt at jeg vander med vandslangen og spreder, for de holder sig ikke våde så længe, og det er jo lidt spild af vand på den måde.
    Jeg tror helt sikkert at jeg ville have dug eller fliser under. Det fungere ihvertfald bedst hos mig, og det har jeg også set i mindre planteskoler.
    Det bliver spændende at følge med i dit nye hjørne :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg mener heller ikke, at det er ideelt med potter i fuld sol, men på den anden side, så skal de sol-elskende planter jo også have det lyst for at overleve. Jeg tror, at dette område er rigtig godt til en børnehave.
      Jeg tror, at du har ret i, at der skal dug eller andet under og tænker, at det kunne være smart med en løsning, hvor det er muligt at undervande og så trække en prop, for at fjerne det restende vand, så de ikke drukner.
      Hvis nu der er en kant omkring et bord i højden, mon så ikke, at det hindre potterne i at flyve væk? Og desuden så kommer bedet til at lægge i læ af huset, så mon ikke det kan lade sig gøre oppe på et bord.

      Slet
  6. Hej Susanne. Uanset løsning, så glæder jeg mig til billederne :o))

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg lover, at der kommer billeder af projektet og bestemt også det færdige reultat :-)

      Slet
  7. Min kære mand har bygget mig en børnehave - så jeg ikke skal ligge og kravle rundt på jorden og jeg er rigtig glad for det. Det er nemmere og holde øje og vande. Mit er i sammenhæng med mit "plantetarium", som han også har lavet. Halv skygge/sol. Hvis du har lyst kan du kigge her : http://paafuglenshemmelighed.blogspot.com/2011/11/dukkehus-og-brnehave.html

    Dejligt stykke jord, der skal du nok få plads til at dyrke drømmene:):)

    Mange hilsner
    Lise Lotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Sikke en skøn børnehave I har fået skabt - tak for inspirationen. Og det må være herligt at manden bare går igang :-)
      Du har ret i, at så skal man ikke kravle rundt på jorden og selvom vi kender til korrekte arbejdsstillinger, så er det alligevel nemmere i højden.

      Slet
  8. Karina Carlsen (Lindelyst )2. marts 2012 kl. 19.04

    Hej Susanne..
    Dejligt at få mere plads til "børnehaven"..
    Jeg har selv et arbejdsbord hvor jeg arbejder og i sol/halvskygge har jeg nogle paller som er forhøjede hvor der står krukker m.m. i vente position til at komme videre. Så har jeg også et højbed hvor der står en del planter lidt mere permanent..
    Jeg glæder mig til at se dit færdige resultat :)
    God weekend herfra
    Mange hilsener
    Karina

    SvarSlet
    Svar
    1. Der fik du mig lige på en idé med at anvende paller som 'ben' på et plantebord - tak for inspirationen :-)
      I får helt sikkert flere billeder, når projektet går igang :)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad