Gå videre til hovedindholdet

Kommende 'plante-børnehave'

De sidste mange år har jeg haft potter stående tilfældigt i det, der for mange år siden, var en urtehave. Men det skal være slut nu - det ser så rodet ud og er det første, som man ser, når man kommer ind i haven.

Men nu er et område ryddet. Tre ribsbuske og en solbærbusk er gravet op idet ribsbuskene led af nedvisning og dels så skulle der graves en faskine ned i området. Området er placeret sådan, at der ikke er direkte sol mange timer i døgnet, men i og med, at der har kunne dyrkes lækre ribs der tidligere, så regner jeg med, at der er tilstrækkeligt lys til at placere en ny plante-børnehave.Selvfølgelig trænger området til en oprydning efter at jorden har været gravet op. Og så har vi en aftale med naboen om, at vi skal have skiftet hegnet. Men så tror jeg også, at området bliver fint og at dets placering bag huset, vil passe fint til en lille børnehave.

Men jeg kan ikke helt finde ud af, om jeg skal placere potterne i et bed direkte på jorden afgrænset af brædder? Eller er der en fordel i at have alle planterne oppe på et plantebord i arbejdshøjde? Er det nemmere at vande et bed på jorden og nemmere at undgå udtørring? Skal der lægges plantedug i bunden, hvis der er på jorden eller vandingsdug, hvis det er et plantebord?

Kort sagt; hvad er mest praktisk og bedst for planter og 'plantemor'? Har I erfaringer med etablering af en plante-børnehave, så hører jeg gerne :-)

Kommentarer

 1. Desværre ingen erfaringer at øse af, men det ser ud til at være et spændende projekt, som jeg glæder mig til at se mere til.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det bliver dejligt, at få orden på både dette område og på de 'spredte potter' :-)

   Slet
 2. Mums alt den jord.
  Der er vel fordele og ulemper ved begge løsninger, som du også er inde på.
  Vi har både planter ved jorden og på borde på gartnerskolen, med hhv. plantedug og vandingsdug.
  Jeg ville nok vælge at have planterne på borde, for at skåne ryggen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de er lidt sort jord at arbejde med - skønt :-)
   Som du er inde på, så er det selvfølgelig bedst med borde af hensyn til arbejdsstillinger. Ved du hvad bundene er lavet af på plantebordene?

   Slet
  2. Selve bunden, som planterne står på, er lavet af plast, den har kanter og en ventil, så vandet kan løbe fra.
   Og ja så er der dug i bunden. Jeg tror nu godt at man kan lave samme nummer i zink, hos http://www.zinkbakken.dk kan man få lavet dem på mål og sikkert også få boret hul i til overskydende vand.

   Slet
 3. Det skal nok blive en rigtig hyggelig plads, og så kan du glæde dig til, at komme igang med et nyt projekt :o)
  Med hensyn til potterne, så ved jeg ikke hvad der er bedst, men jeg har selv lavet et 'planteopbevaringsbord', og det fungerer rigtig fint.
  Du kan evt. se min udgave her: http://moellebakkehaven.blogspot.com/2012/01/planteopbevaring-og-lidt-mere-af-min.html :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Har været forbi dit indlæg vedr. plantebordet og det ser rigtig fint ud. Ideen med et spejdertæppe er god og er sikkert meget billigere end et vandingsdug. Tak for inspirationen :-)

   Slet
 4. Hej Susanne
  Du skal nok blive glad for at have et område, som er beskyttet og fredet til de små nye :-)
  Jeg ved ikke, om du allerede har fået én, men i hvert fald har jeg tildelt dig en award - for din dejlige blog med mange gode ideer og en "god tone". Jeg nyder at følge med her hos dig :-)
  Hej fra Line

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig ihvertfald til, at der kommer orden på potter med planter og at der er en samlet plads til dem alle.

   Tusinde tak for awarden og dine skønne ord om min blog - de varmer meget :-)

   Slet
 5. Sikke et godt stykke jord, du har fundet dig der :-)
  Jeg tror faktisk at det er perfekt, at det ligger lidt skygget, for potter tørrer rigtigt hurtigt ud i solen. Mit arbejdshjørne er også halvskygget, og alligevel flytter jeg meget helt ind i skyggen om sommeren.
  Der er helt klart fordele og ulemper ved begge løsninger. Jeg har de fleste af mine stående på jorden. Jeg synes det hele flyver mere rundt når det står oppe på noget, for vi bor jo i et blæsende land.
  Men sidste år begyndte jeg at sætte nogle af potterne oppe på min flisebunke, og det var jeg også glad for.
  Det jeg ihvertfald kan anbefale, er at have potter i kurve eller bakker med hul i, så du kan sætte en flok ad gangen op i vand. Jeg undervander dem helst. Så lader jeg dem stå og trække vand i andre bakker i en times tid, eller til jeg husker på dem :-D Det er kun når det virkelig er varmt at jeg vander med vandslangen og spreder, for de holder sig ikke våde så længe, og det er jo lidt spild af vand på den måde.
  Jeg tror helt sikkert at jeg ville have dug eller fliser under. Det fungere ihvertfald bedst hos mig, og det har jeg også set i mindre planteskoler.
  Det bliver spændende at følge med i dit nye hjørne :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg mener heller ikke, at det er ideelt med potter i fuld sol, men på den anden side, så skal de sol-elskende planter jo også have det lyst for at overleve. Jeg tror, at dette område er rigtig godt til en børnehave.
   Jeg tror, at du har ret i, at der skal dug eller andet under og tænker, at det kunne være smart med en løsning, hvor det er muligt at undervande og så trække en prop, for at fjerne det restende vand, så de ikke drukner.
   Hvis nu der er en kant omkring et bord i højden, mon så ikke, at det hindre potterne i at flyve væk? Og desuden så kommer bedet til at lægge i læ af huset, så mon ikke det kan lade sig gøre oppe på et bord.

   Slet
 6. Hej Susanne. Uanset løsning, så glæder jeg mig til billederne :o))

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lover, at der kommer billeder af projektet og bestemt også det færdige reultat :-)

   Slet
 7. Min kære mand har bygget mig en børnehave - så jeg ikke skal ligge og kravle rundt på jorden og jeg er rigtig glad for det. Det er nemmere og holde øje og vande. Mit er i sammenhæng med mit "plantetarium", som han også har lavet. Halv skygge/sol. Hvis du har lyst kan du kigge her : http://paafuglenshemmelighed.blogspot.com/2011/11/dukkehus-og-brnehave.html

  Dejligt stykke jord, der skal du nok få plads til at dyrke drømmene:):)

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke en skøn børnehave I har fået skabt - tak for inspirationen. Og det må være herligt at manden bare går igang :-)
   Du har ret i, at så skal man ikke kravle rundt på jorden og selvom vi kender til korrekte arbejdsstillinger, så er det alligevel nemmere i højden.

   Slet
 8. Karina Carlsen (Lindelyst )2. marts 2012 kl. 19.04

  Hej Susanne..
  Dejligt at få mere plads til "børnehaven"..
  Jeg har selv et arbejdsbord hvor jeg arbejder og i sol/halvskygge har jeg nogle paller som er forhøjede hvor der står krukker m.m. i vente position til at komme videre. Så har jeg også et højbed hvor der står en del planter lidt mere permanent..
  Jeg glæder mig til at se dit færdige resultat :)
  God weekend herfra
  Mange hilsener
  Karina

  SvarSlet
  Svar
  1. Der fik du mig lige på en idé med at anvende paller som 'ben' på et plantebord - tak for inspirationen :-)
   I får helt sikkert flere billeder, når projektet går igang :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…