Gå videre til hovedindholdet

Kartofler til forspirring

Se nu er jeg ikke den store kartoffelspirer, ja faktisk så er det over 15 år siden jeg prøvede sidst. Men i år har jeg planer om, at vi skal kunne høste tidlige nye kartofler fra egen have. For hvad er mere lækker end en ny kogt kartoffel med smeltet smør til noget lækkert kød eller en kartoffelmad med mayo, tomat, salt og peber på terrassen.

Jeg drømmer om egne nye kartofler og har derfor lagt en del til forspirring. Nina fra Himmel og have spurgte forleden til tip til, hvordan kartofler lægges til spiring.


Jeg har taget en rengjort kødbakke og lagt kartoflerne deri i et lag. Egentligt er det bedst, at de står ved 14-18 grader, men det er ikke muligt her. Istedet står kartoflerne til spirring i et værelse med ca. 20 graders varme. Og så er der risiko for, at de bliver runkne og slatne, idet temperaturen er for høj og luftfugtigheden er lige høj nok. Derfor er jeg klar med en sprayflaske med vand til at fugte kartoflerne med.

Kartoflerne skal have godt med lys, så de er placeret i et vindue. Jo mere lys jo kortere og kraftigere bliver spirerne. Hvis spirerne bliver lange og ranglede, så er det sværere at lægge dem uden at knække spirerne.


Og så samler jeg mælkekartoner (igen). Jeg ved ikke, om det kan lykkes, men jeg har en idé om, at jeg vil prøve at plante nogle af kartoflerne deri, når de har fået spirer. Mælkekarton med kartoffel skal derefter sættes i drivhuset. Og når kartoflerne så har fået en top i mælkekartonen, så skal de plantes ud i et bed i urtehaven. Jeg håber, at det kan give kartoflerne et lille forspring.

Kommentarer

  1. Hej Susanne. Det er et spændende projekt, du har gang i. Jeg tror på, at du får tidlige kartofler på denne måde. Jeg har også hørt, at man kan plante dem i en spand og stille i drivhuset og så lade den vokse færdig deri. Høsten i én spand skulle svare til en ret med kartofler til to personer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej
      Vi plantede kartofler i spande i drivhus sidste år. Vi kunne høste de første midt i juni. Der var fint til 2 i en top.
      Vi brugte Solist. Vi forsøger at gentage successen i år og satser på kartofler til grundlovsdag.
      Mvh Malene

      Slet
    2. Det har jeg også læst - altså at det er muligt at dyrke i spande og også i spande uden bund. Måske skulle jeg lade et par vokse i spande og få ekstra tidlige - for de må være tidligere end hvis de sættes på friland. Og til en kartoffelmad må der være rigeligt til tre i én spand.
      Jeg købte Folva idet de stod som meget tidlige, men har senere læst, at den er middeltidlig. Håber at vi alligevel kan høste rimelig tidlige kartofler

      Slet
  2. Det lyder smart med dit forspiringsprojekt i drivhuset. Der er intet så fint som helt tidlige kartofler.
    Jeg dyrkede kartofler for første gang sidste år, da jeg kun har en lille bitte have lagde jeg dem i nogle store krukker, Jeg lagde dem tidligt og når der var nattefrost kunne jeg lige flytte krukkerne ind i skuret om natten. Jeg fik ikke mange, men alligevel dejlige nye kartofler i begyndelsen af juni - og så passede det med at jeg kunne plante tomater i krukkerne bagefter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder også smart at dyrke i krukker, som kan komme indenfor ved frost og kan høstes så tigligt, at der kan komme endnu en afgrøde på samme plads :-) Og så pyt med, at de ikke gav så mange - det må have været en himmerigsmundfuld :-)

      Slet
  3. Tusind tak for et flot og fakta-fyldt indlæg, nu har jeg jo en hel manual at gå frem efter.
    Jeg bliver helt flov over at have sat dig i arbejde, men du er bare alletiders!
    VH Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange gange er det godt, at blive 'sat igang' - når det skal skrives ned, så lærer man selv rigtig meget. Det er også én af grundende til, at jeg holder meget af at undervise i min fritid - jeg lærer så meget, når jeg skal forberede mig :-)
      Håber du kommer igang med projekt kartoffel - god fornøjelse :-)

      Slet
  4. Det lyder spændende, håber det lykkes for dig. Jeg køber guldklumperne i boderne herovre, det betaler jeg i dyre domme for. Til gengæld er det Samsø kartofler, det skulle være så godt :o)
    Jeg har også prøvet at sætte nogle i krukker, men der bliver så få ud af det, og jeg synes ikke, det blev så stor en succes. Ja så må jeg jo betale.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja Samsø kartofler skulle være noget af den delikatesse og så har I jo nogle af de alletidligste :-)
      Vi har også masser af 'boder' her, men som du siger, så er de vældig dyre, så nu vil jeg prøve selv istedet :-)

      Slet
  5. Det er da et forsøg værd.
    Der findes ihvertfald ikke noget bedre, end ny-opgravede kartofler.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en ren himmerigsmundfuld og jeg glæder mig til dem hvert eneste år :-)

      Slet
  6. Har købt ... men må bestemt prøve med et par stykker i drivhuset
    tak for tip ;0)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var så lidt - håber det lykkes for dig i drivhuset :-)

      Slet
  7. Uha. min lokale planteskole har også fået dem hjem og jeg går og kigger og kigger, men ved altså ikke rigtig om jeg tør binde an med det :O)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ville da bare prøve - hvis det ikke lykkes, så er det jo heldigvis ikke en herregård. Men har også på fornemmelsen, at det ikke er det sværreste at dyrke, men lidt pladskrævende. Håber du tør springe ud i det og dermed kan nyde skønne dejlige nyopgravede kartofler fra egen have :-)

      Slet
  8. spændende... ser frem til at se resultatet..

    SvarSlet
    Svar
    1. Så lige på Havenyt, at det kan lade sig gøre, at forkultivere kartofler i mælkekartoner, så det bliver spændende ja :-)

      Slet
  9. En kartoffel skal være helt ny opgravet, så er den bedst. En helt himmerigsmundfuld. Hvis jeg en dag drosler ned på køkkenhaven, så er jeg overbevist om, at jeg beholder kartoflerne. Dem kan vi ikke undvære.

    Ha´en god dag
    Birgitte

    SvarSlet
    Svar
    1. Husker at vi som børn gik i køkkenhaven for at grave kartofler op og lave stuvede kartofler - det spiste vi som eftermiddagsmad. Mums det smagte godt :-)

      Slet
  10. Held og lykke med forsøget.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad