Gå videre til hovedindholdet

D'sørme, d'sandt, december

Så blev det sandelig december - det er jo slet ikke til at forstå, at vi allerede er i årets sidste måned og slet ikke når vi endnu engang tænker på, at vejret slet ikke har vist sit vinteransigt endnu.

Men en omgang sygdom i huset har lige sat julerierne lidt på standby, så derfor er det ved at være sidste udkald til at få lavet en kalenderlys-dekoration. Derfor er manden bestilt til at indkøbe dekorationsler - så håber jeg, at der er energi til det imorgen.

Men nu da influenzaen er i omløb, så tænkte jeg, at det kunne være en god idé, at gøre lidt godt for kroppen. Og da jeg har timian i haven, chili i drivhuset og hvidløg i en køkkenskål så tænkte jeg, at en suppe kunne gøre godt.


Timian; er stærk barteriedræbende og er gennem tiderne blevet brugt mod bl.a. hoste og hovedpine.

I haven står timian stadig fin, frisk og grøn. Det er skønt fortsat at kunne gå i haven og plukke et par stilke til at krydre aftensmaden med. Timian er én af de krydderurter, som klæder rigtig mange ingredienser og der er stort set ingen begrænsninger på, hvad den kan bruges til.

Chili; er bakteriedræbende og virker lindrende ved tilstoppede bihuler og lufteveje. Det kan også løsne slim i lungerne og siges at kunne slå en forkølelse ned, hvis den tages i opløbet.

Chili har jeg stadig i drivhuset. Planter jeg selv har drevet frem fra frø. Chili'erne har jeg ladet stå i drivhuset, idet jeg gerne vil have nogle til næste år, som er stærkere. Derfor får de lov til at visne ned derude og så henter jeg løbende de chili ind, som vi har behov for.

Hvidløg; er også bakteriedræbende og hæmmer virus. Desuden er det slimløsende og styrker immunforsvaret.

Hvidløg har jeg desværre ikke i haven og jeg har heller ikke fået sat nogle i dette efterår. Men får jeg en køkkenhave, så er hvidløg helt sikkert én af flere, som får en plads.

Der er mange myter om virus - se bl.a. Politikkens artikel. Og de metoder, som virker bedst er vand, søvn og echinachea (rød solhat). Men derfor tror jeg nu alligevel, at en suppe med ovenstående urter kan være med til at give et boost til forkølelsen.  Og om ikke andet så kan det få én til at føle, at man har gjort noget godt for kroppen og det i sig selv, tror jeg er helende.

Så skulle du få lyst til gøre noget godt for dig selv og lave denne sunde, cremede suppe, så kommer opskriften lige her


Booster suppe
4 fed hvidløg
2 chili (antallet reguleres efter hvor stærk du ønsker suppen)
7-10 kviste timian
1 zittauerløg
1 porre
1 butternut græskar (hokaoido kan også bruges)
3/4 dl hønsebouillion
olie
salt, peber

Hvidløg, chili, zittauerløg og porre snitttes groft og svitses i en gryde med olie. Butternut i tern (med skræl), timiankviste og bouillion tilsættes og det hele simrer indtil butternutten er mør. Timiankvistene tages op af gryden. Grøntsagerne blendes med en stavblender i gryden til den er cremet. Smages til med salt og peber.


God appetit :-)

Kommentarer

  1. En Booster-suppe, tja den kan da i hvert fald ikke skade sundheden :o)
    Du har helt sikkert ret i, at det at opleve, at man gør noget for sin sundhed (myter eller ej) virker sundhedsfremmende.
    Kh Helle

    SvarSlet
  2. @ Helle; du har ret - der er ingen bivirkninger og placebo-effekten er stadig velfungerende :-)

    SvarSlet
  3. Vi er heldigvis ikke sygdomsramt lige i øjeblikket, men suppen er nok også godt for immunforsvaret. Den ser/lyder rigtig god.

    SvarSlet
  4. @ Ina; dejligt at jøre, at I ikke er sygdomsramte. men du har helt ret i, at det også en booster til immunforsvaret - og forebyggelse er også altid godt :-)

    SvarSlet
  5. Sikke en opstrammer-suppe, det skal nok gøre godt og sikkert også højne immunforsvaret, så tak for opskriften. Håber da at du snart er på højkant igen så du kan sætte fuld kraft frem gennem decembers første weekend.

    SvarSlet
  6. Og du kan være helt vis på at søvn gavner processen...:)

    SvarSlet
  7. Måske man skulle hoppe med på vognen der.....har været influenza og feberramt siden tirsdag.....suk - og er det stadig :0( her er kuren echinacea dråber og masser af hjemmelavet hyldebærsaft........så julestemningen er også lidt på stand by her.

    Glædelig december på trods
    Dorthe

    SvarSlet
  8. Uhm - det kunne jeg lige spise nu, selvom helbredet ikke skranter.

    Og den opskrift med grønkål, du gav mig linket til på min blog skal helt sikkert prøves.

    SvarSlet
  9. @ Ulla; du har helt ret i, at søvn gavner helingen - den gør godt, ja den gør :-) Og søvn og suppen ser ud til at have haft virkning - det går íhvertfald fint fremad, så mon ikke jeg er klar til julerier i weekenden, jeg tror det :-)

    @ Dorthe; åh nej, ikke også dig - men skal vi se det positive i det, så er jeg da glad for, at det er nu den rammer og ikke i julen!

    Jeg syntes suppen gjorde mig godt, så kan kun anbefale den igen :-) Men hyldebærsaft er heller ikke at kimse af - mums det smager og glider godt gemmen en øm hals og så er det tilmed fyldt med gode sager. Og echinacea er jo bevist at være virksom, så håber du er på rette vej og også kan deltage i weekendens julerier.

    God bedring og også glædelig december til dig

    SvarSlet
  10. @ diane; dejligt, at du er decemberklar, ja ihvertfald i forhold til helbreddet. Men suppen smager også skønt selvom helbreddet ikke skranter og så er det jo bare et boost til immunforsvaret, så du forebygger :-)

    Grønkålslasagne var helt sikkert en succes her også for sønnike på 11 år. Vi prøvede den med laks og lasagneplader et par da efter og det faldt også i god jord. God fornøjelse :-)

    SvarSlet
  11. Rigtig god bedring og tak for opskriften. Den vil jeg gerne prøve. Det ser rigtig lækkert ud. Har lige læst dit indlæg om frøsåning. Du har sørme orden i tingene. Held og lykke med spiringen. Jeg har også sået alle mine staudefrø og sat dem ud i drivhuset (for ca. 3 uger siden).
    Rigtig god fredag. Håber suppen havde en god effekt.

    SvarSlet
  12. @ Birgitte; tak, suppen havde god effekt og der var også en portion til idag, så nu krydser jeg fingre for, at det er snart er slut.

    Ja, det er spændende, om alle frøene spirer - tror der er mange der er spændte i år :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad