Gå videre til hovedindholdet

D'sørme, d'sandt, december

Så blev det sandelig december - det er jo slet ikke til at forstå, at vi allerede er i årets sidste måned og slet ikke når vi endnu engang tænker på, at vejret slet ikke har vist sit vinteransigt endnu.

Men en omgang sygdom i huset har lige sat julerierne lidt på standby, så derfor er det ved at være sidste udkald til at få lavet en kalenderlys-dekoration. Derfor er manden bestilt til at indkøbe dekorationsler - så håber jeg, at der er energi til det imorgen.

Men nu da influenzaen er i omløb, så tænkte jeg, at det kunne være en god idé, at gøre lidt godt for kroppen. Og da jeg har timian i haven, chili i drivhuset og hvidløg i en køkkenskål så tænkte jeg, at en suppe kunne gøre godt.


Timian; er stærk barteriedræbende og er gennem tiderne blevet brugt mod bl.a. hoste og hovedpine.

I haven står timian stadig fin, frisk og grøn. Det er skønt fortsat at kunne gå i haven og plukke et par stilke til at krydre aftensmaden med. Timian er én af de krydderurter, som klæder rigtig mange ingredienser og der er stort set ingen begrænsninger på, hvad den kan bruges til.

Chili; er bakteriedræbende og virker lindrende ved tilstoppede bihuler og lufteveje. Det kan også løsne slim i lungerne og siges at kunne slå en forkølelse ned, hvis den tages i opløbet.

Chili har jeg stadig i drivhuset. Planter jeg selv har drevet frem fra frø. Chili'erne har jeg ladet stå i drivhuset, idet jeg gerne vil have nogle til næste år, som er stærkere. Derfor får de lov til at visne ned derude og så henter jeg løbende de chili ind, som vi har behov for.

Hvidløg; er også bakteriedræbende og hæmmer virus. Desuden er det slimløsende og styrker immunforsvaret.

Hvidløg har jeg desværre ikke i haven og jeg har heller ikke fået sat nogle i dette efterår. Men får jeg en køkkenhave, så er hvidløg helt sikkert én af flere, som får en plads.

Der er mange myter om virus - se bl.a. Politikkens artikel. Og de metoder, som virker bedst er vand, søvn og echinachea (rød solhat). Men derfor tror jeg nu alligevel, at en suppe med ovenstående urter kan være med til at give et boost til forkølelsen.  Og om ikke andet så kan det få én til at føle, at man har gjort noget godt for kroppen og det i sig selv, tror jeg er helende.

Så skulle du få lyst til gøre noget godt for dig selv og lave denne sunde, cremede suppe, så kommer opskriften lige her


Booster suppe
4 fed hvidløg
2 chili (antallet reguleres efter hvor stærk du ønsker suppen)
7-10 kviste timian
1 zittauerløg
1 porre
1 butternut græskar (hokaoido kan også bruges)
3/4 dl hønsebouillion
olie
salt, peber

Hvidløg, chili, zittauerløg og porre snitttes groft og svitses i en gryde med olie. Butternut i tern (med skræl), timiankviste og bouillion tilsættes og det hele simrer indtil butternutten er mør. Timiankvistene tages op af gryden. Grøntsagerne blendes med en stavblender i gryden til den er cremet. Smages til med salt og peber.


God appetit :-)

Kommentarer

 1. En Booster-suppe, tja den kan da i hvert fald ikke skade sundheden :o)
  Du har helt sikkert ret i, at det at opleve, at man gør noget for sin sundhed (myter eller ej) virker sundhedsfremmende.
  Kh Helle

  SvarSlet
 2. @ Helle; du har ret - der er ingen bivirkninger og placebo-effekten er stadig velfungerende :-)

  SvarSlet
 3. Vi er heldigvis ikke sygdomsramt lige i øjeblikket, men suppen er nok også godt for immunforsvaret. Den ser/lyder rigtig god.

  SvarSlet
 4. @ Ina; dejligt at jøre, at I ikke er sygdomsramte. men du har helt ret i, at det også en booster til immunforsvaret - og forebyggelse er også altid godt :-)

  SvarSlet
 5. Sikke en opstrammer-suppe, det skal nok gøre godt og sikkert også højne immunforsvaret, så tak for opskriften. Håber da at du snart er på højkant igen så du kan sætte fuld kraft frem gennem decembers første weekend.

  SvarSlet
 6. Og du kan være helt vis på at søvn gavner processen...:)

  SvarSlet
 7. Måske man skulle hoppe med på vognen der.....har været influenza og feberramt siden tirsdag.....suk - og er det stadig :0( her er kuren echinacea dråber og masser af hjemmelavet hyldebærsaft........så julestemningen er også lidt på stand by her.

  Glædelig december på trods
  Dorthe

  SvarSlet
 8. Uhm - det kunne jeg lige spise nu, selvom helbredet ikke skranter.

  Og den opskrift med grønkål, du gav mig linket til på min blog skal helt sikkert prøves.

  SvarSlet
 9. @ Ulla; du har helt ret i, at søvn gavner helingen - den gør godt, ja den gør :-) Og søvn og suppen ser ud til at have haft virkning - det går íhvertfald fint fremad, så mon ikke jeg er klar til julerier i weekenden, jeg tror det :-)

  @ Dorthe; åh nej, ikke også dig - men skal vi se det positive i det, så er jeg da glad for, at det er nu den rammer og ikke i julen!

  Jeg syntes suppen gjorde mig godt, så kan kun anbefale den igen :-) Men hyldebærsaft er heller ikke at kimse af - mums det smager og glider godt gemmen en øm hals og så er det tilmed fyldt med gode sager. Og echinacea er jo bevist at være virksom, så håber du er på rette vej og også kan deltage i weekendens julerier.

  God bedring og også glædelig december til dig

  SvarSlet
 10. @ diane; dejligt, at du er decemberklar, ja ihvertfald i forhold til helbreddet. Men suppen smager også skønt selvom helbreddet ikke skranter og så er det jo bare et boost til immunforsvaret, så du forebygger :-)

  Grønkålslasagne var helt sikkert en succes her også for sønnike på 11 år. Vi prøvede den med laks og lasagneplader et par da efter og det faldt også i god jord. God fornøjelse :-)

  SvarSlet
 11. Rigtig god bedring og tak for opskriften. Den vil jeg gerne prøve. Det ser rigtig lækkert ud. Har lige læst dit indlæg om frøsåning. Du har sørme orden i tingene. Held og lykke med spiringen. Jeg har også sået alle mine staudefrø og sat dem ud i drivhuset (for ca. 3 uger siden).
  Rigtig god fredag. Håber suppen havde en god effekt.

  SvarSlet
 12. @ Birgitte; tak, suppen havde god effekt og der var også en portion til idag, så nu krydser jeg fingre for, at det er snart er slut.

  Ja, det er spændende, om alle frøene spirer - tror der er mange der er spændte i år :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.