Gå videre til hovedindholdet

D'sørme, d'sandt, december

Så blev det sandelig december - det er jo slet ikke til at forstå, at vi allerede er i årets sidste måned og slet ikke når vi endnu engang tænker på, at vejret slet ikke har vist sit vinteransigt endnu.

Men en omgang sygdom i huset har lige sat julerierne lidt på standby, så derfor er det ved at være sidste udkald til at få lavet en kalenderlys-dekoration. Derfor er manden bestilt til at indkøbe dekorationsler - så håber jeg, at der er energi til det imorgen.

Men nu da influenzaen er i omløb, så tænkte jeg, at det kunne være en god idé, at gøre lidt godt for kroppen. Og da jeg har timian i haven, chili i drivhuset og hvidløg i en køkkenskål så tænkte jeg, at en suppe kunne gøre godt.


Timian; er stærk barteriedræbende og er gennem tiderne blevet brugt mod bl.a. hoste og hovedpine.

I haven står timian stadig fin, frisk og grøn. Det er skønt fortsat at kunne gå i haven og plukke et par stilke til at krydre aftensmaden med. Timian er én af de krydderurter, som klæder rigtig mange ingredienser og der er stort set ingen begrænsninger på, hvad den kan bruges til.

Chili; er bakteriedræbende og virker lindrende ved tilstoppede bihuler og lufteveje. Det kan også løsne slim i lungerne og siges at kunne slå en forkølelse ned, hvis den tages i opløbet.

Chili har jeg stadig i drivhuset. Planter jeg selv har drevet frem fra frø. Chili'erne har jeg ladet stå i drivhuset, idet jeg gerne vil have nogle til næste år, som er stærkere. Derfor får de lov til at visne ned derude og så henter jeg løbende de chili ind, som vi har behov for.

Hvidløg; er også bakteriedræbende og hæmmer virus. Desuden er det slimløsende og styrker immunforsvaret.

Hvidløg har jeg desværre ikke i haven og jeg har heller ikke fået sat nogle i dette efterår. Men får jeg en køkkenhave, så er hvidløg helt sikkert én af flere, som får en plads.

Der er mange myter om virus - se bl.a. Politikkens artikel. Og de metoder, som virker bedst er vand, søvn og echinachea (rød solhat). Men derfor tror jeg nu alligevel, at en suppe med ovenstående urter kan være med til at give et boost til forkølelsen.  Og om ikke andet så kan det få én til at føle, at man har gjort noget godt for kroppen og det i sig selv, tror jeg er helende.

Så skulle du få lyst til gøre noget godt for dig selv og lave denne sunde, cremede suppe, så kommer opskriften lige her


Booster suppe
4 fed hvidløg
2 chili (antallet reguleres efter hvor stærk du ønsker suppen)
7-10 kviste timian
1 zittauerløg
1 porre
1 butternut græskar (hokaoido kan også bruges)
3/4 dl hønsebouillion
olie
salt, peber

Hvidløg, chili, zittauerløg og porre snitttes groft og svitses i en gryde med olie. Butternut i tern (med skræl), timiankviste og bouillion tilsættes og det hele simrer indtil butternutten er mør. Timiankvistene tages op af gryden. Grøntsagerne blendes med en stavblender i gryden til den er cremet. Smages til med salt og peber.


God appetit :-)

Kommentarer

 1. En Booster-suppe, tja den kan da i hvert fald ikke skade sundheden :o)
  Du har helt sikkert ret i, at det at opleve, at man gør noget for sin sundhed (myter eller ej) virker sundhedsfremmende.
  Kh Helle

  SvarSlet
 2. @ Helle; du har ret - der er ingen bivirkninger og placebo-effekten er stadig velfungerende :-)

  SvarSlet
 3. Vi er heldigvis ikke sygdomsramt lige i øjeblikket, men suppen er nok også godt for immunforsvaret. Den ser/lyder rigtig god.

  SvarSlet
 4. @ Ina; dejligt at jøre, at I ikke er sygdomsramte. men du har helt ret i, at det også en booster til immunforsvaret - og forebyggelse er også altid godt :-)

  SvarSlet
 5. Sikke en opstrammer-suppe, det skal nok gøre godt og sikkert også højne immunforsvaret, så tak for opskriften. Håber da at du snart er på højkant igen så du kan sætte fuld kraft frem gennem decembers første weekend.

  SvarSlet
 6. Og du kan være helt vis på at søvn gavner processen...:)

  SvarSlet
 7. Måske man skulle hoppe med på vognen der.....har været influenza og feberramt siden tirsdag.....suk - og er det stadig :0( her er kuren echinacea dråber og masser af hjemmelavet hyldebærsaft........så julestemningen er også lidt på stand by her.

  Glædelig december på trods
  Dorthe

  SvarSlet
 8. Uhm - det kunne jeg lige spise nu, selvom helbredet ikke skranter.

  Og den opskrift med grønkål, du gav mig linket til på min blog skal helt sikkert prøves.

  SvarSlet
 9. @ Ulla; du har helt ret i, at søvn gavner helingen - den gør godt, ja den gør :-) Og søvn og suppen ser ud til at have haft virkning - det går íhvertfald fint fremad, så mon ikke jeg er klar til julerier i weekenden, jeg tror det :-)

  @ Dorthe; åh nej, ikke også dig - men skal vi se det positive i det, så er jeg da glad for, at det er nu den rammer og ikke i julen!

  Jeg syntes suppen gjorde mig godt, så kan kun anbefale den igen :-) Men hyldebærsaft er heller ikke at kimse af - mums det smager og glider godt gemmen en øm hals og så er det tilmed fyldt med gode sager. Og echinacea er jo bevist at være virksom, så håber du er på rette vej og også kan deltage i weekendens julerier.

  God bedring og også glædelig december til dig

  SvarSlet
 10. @ diane; dejligt, at du er decemberklar, ja ihvertfald i forhold til helbreddet. Men suppen smager også skønt selvom helbreddet ikke skranter og så er det jo bare et boost til immunforsvaret, så du forebygger :-)

  Grønkålslasagne var helt sikkert en succes her også for sønnike på 11 år. Vi prøvede den med laks og lasagneplader et par da efter og det faldt også i god jord. God fornøjelse :-)

  SvarSlet
 11. Rigtig god bedring og tak for opskriften. Den vil jeg gerne prøve. Det ser rigtig lækkert ud. Har lige læst dit indlæg om frøsåning. Du har sørme orden i tingene. Held og lykke med spiringen. Jeg har også sået alle mine staudefrø og sat dem ud i drivhuset (for ca. 3 uger siden).
  Rigtig god fredag. Håber suppen havde en god effekt.

  SvarSlet
 12. @ Birgitte; tak, suppen havde god effekt og der var også en portion til idag, så nu krydser jeg fingre for, at det er snart er slut.

  Ja, det er spændende, om alle frøene spirer - tror der er mange der er spændte i år :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…