Gå videre til hovedindholdet

Haveselskabets have på Frederiksberg

Sådan kan planer pludselig ændre sig! Istedet for at gå i haven i det dejlige sommervejr, så lavede vi en aftale med et par fra familien om, at vi skulle mødes i Frederiksberg Have for at høre noget jazz til Copenhagen Jazz Festival.


Da vi havde hørt lidt jazz, så måtte de kvindelige familiemedlemmer lige få styret have-nysgerrigheden. Det første der mødte os var ovenstående træstammer - utroligt dekorativt, hvis man lige kan se bort fra plastik-møblerne som anes i baggrunden. Vejret var dejligt og derfor havde en del jazz-gæster søgt ind i skyggen.

Der er mange lange kig med klippede hække omkring, sådan at haven er delt op i mange mindre haverum. Her et haverum med store lange og rektangulære staudebede på hver side af græsplænen.
I de lange bede er der store grupper af forskellige stauder og kaldes derfor også for staudehaven. Stauderne er sammensat i forskellige farver, men i denne ende, hvor billedet er taget er det fortrinsvis de blå, lilla og grå farver. Staudehaven er designet af havearkitekt Jane Schull.

I et andet haverum er der farveafstemte bede med ex. stjerneskærm, roser, alunrod og storkenæb med purpur blomster og/eller løv. Foto'et jeg tog af det bed, yder desværre ikke farverne den kredit de skal have, så derfor intet billede derfra.

Der er flere haverum med vand brugt på forskellige måder. I dette haverum er der lavet små kanaler med vand, som derved opdeler haverummet i mindre rum. Der er lavet pergola'er, espalier men også bare stolper, hvorpå der gror forskellige klatreplanter.


Resten af familien havde fået nok af musikken og stødte derfor til de kvindelige medlemmer mens vi var i et haverum med vand. Her er der også mulighed for at 'gå på vandet', så det måtte sønnike selvfølgelig afprøve.

Have-anlægget inde midt på Frederiksberg, er noget større end forventet og der er mange forskellige have-udtryk at forholde sig til. Vi nåede desværre ikke at se det hele, så der er grobund for, at jeg skal derind igen for at suge til mig. Og jeg kan da varmt anbefale en have-tur på Pile Allé på Frederiksberg :-)

Kommentarer

 1. Tak for kigget i Haveselskabets Have, sådan nogle steder kommer jeg af gode grunde ikke lige, men så kan jeg jo nyde billederne her på bloggen.

  SvarSlet
 2. @ Lisbeth; du er så velkommen til at suge til dig her :-)

  SvarSlet
 3. Hej Susanne
  Det lyder som en dejlig lørdag for hele familien. Der skal jeg forbi en dag...
  Hilsen Lone.g

  SvarSlet
 4. @ Lone; det var en dejlig dag, hvor vi også spiste frokost i én af de gamle haver :-)

  SvarSlet
 5. Dejligt at få et kig i haven..Det er lidt langt væk for mig at tage på besøg men man kan jo altid planlægge en tur :)

  SvarSlet
 6. @ Karina; hvis du er herovre alligevel, så er haven helt sikkert en tur værd :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…