Gå videre til hovedindholdet

Hvem spytter på mine planter?

Så er det tiden hvor vi kan finde gøgespyt på planterne. Jeg har fundet spyt både på kl. otte blomsten og på efterårshindbærrene. Gad vide hvorfor det hedder gøgespyt, for spyttet er ikke fra en gøg?

Spyttet er fra en skumchikade, som i øjeblikket er ved at vokse op, godt gemt og beskyttet for udtørring og fjender i en klump spyt. Spyttet er nymfens ekskrementer, som den puster op med luft. 

Cikaderne har små sugeorganer, hvormed de suger plantesaft på skud og andre grønne dele. Som det ses på foto'et, kan der derefter opstå deformitet af planten. Der kan også forekomme en væksthæmning af planten. Men i langt de fleste tilfælde er skumcikaderne ganske 'ufarlige' for vores planter.  

Skumcikaderne er udvoksede omkring midsommer. Som voksne ses skumcikaderne hoppe rundt på vores græsplæner, som små græshopper. Omkring oktober lægger cikaderne æg i plantedele og derefter dør de. Det følgende forår finder nymferne nye planteskud, som de kan suge plantesaft fra. Og dermed er vi tilbage ved spytklatterne igen!


Kommentarer

 1. Kønt er det ikke. Men tak for en god forklaring på "klatterne".

  SvarSlet
 2. Hej Ina
  Nej ikke kønt, men én af naturens luner for at 'beskytte børnene i opvæksten'.

  SvarSlet
 3. Så blev jeg også lige lidt klogere :-)

  SvarSlet
 4. Der kan man bare se, tak.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …