Gå videre til hovedindholdet

Akeleje-drys

Jeg holder meget at akelejer og lader dem villigt så sig selv i havens bede. Efter blomstring kan de jo bare fjernes, hvis de står 'forkert'. Derfor er der efterhånden en del af akelejerne, som er ens - vel nærmest lyserøde. Men heldigvis har jeg da også en blå, en mørkerød og et par lavere hvide.

Og smukke er de, når de står og danser i vinden i deres små kjoler. På sigt kunne jeg godt tænke mig, at få nogle flere forskellige akelejer ind i haven ex. dobbelte eller langsporede - men det er som sagt på sigt.

En enkelt afklippet stilk er ofte nok til at pynte på spisebordet - der skal ikke altid så meget til, så for mig er det enkle ofte rigtig fint! Desværre går der ikke lang tid, før der under stilken er masser af akeleje-drys.  

De akeleje-blomster som sprang ud, som de første, har sagt farvel og kronbladene er faldet til jorden. De er nu godt igang med at sikre bestandens eksistens. Så det varer ikke længe inden vi skal igang med rosensaksen, hvis vi skal hindre, at de spreder deres frø og bliver til endnu flere akelejer i haven!

Men vi kan også bare lade dem så sig og i spænding vente og se, hvilke krydsede vidundere der dukker op næste år. For kan vi i det hele taget få for mange akelejer?

Kommentarer

 1. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at man kan få for mange akelejer :-)

  Jeg har selv sået en masse dobbelte akelejer her i foråret. Dem har jeg ikke haft før, og jeg håber det med tiden vil give endnu flere variationer, når de blander sig på kryds og tværs med alle de andre.

  SvarSlet
 2. Hej Signe
  Nej vel :-)
  Det bliver spændende at se, hvordan de ser ud, når alle dine nysåede akelejer springer ud :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…